TIME TO LEARN A LITTLE BIT OF THE US

MY AMERICAN LIFE

Det är många skillnader Sverige och USA emellan och dem flesta märker du redan direkt här över, medan andra lär du dig under tiden. Och nu när jag har varit här i snart två månader har jag en hel lista till er.

No turn on red - I nästan hela USA (finns vissa undantag) så får man svänga höger även fast det är rött, om det är fri väg då så att säga. Men det finns vissa vägar där man inte får de och då står det en vit skylt med svarta bokstäver "no turn on red". Vissa skyltar har även "from 7am-7pm", t ex utanför skolor där det är väldigt mycket barn mellan dem tiderna osv. Gillar denna regeln då det flyter på bättre då det blir grönt för dem som går när det blir grönt för dig som ska svänga, vilket gör att det bara är någon bil som hinner köra om det är mycket folk som ska över.

Körkort - För att ta körkort här över räcker det ju att man är 16 år som dem allra flesta vet. Och är man då så ung när man tar sitt körkort så tycker man ju att dem borde vara fantastiska bilförare med så många års erfarenhet när dem är äldre. Det är dem inte kan jag lova, dem är värdelösa rent ut sagt. Kan ju bero på att uppkörning och teoriprov här över är löjligt enkelt.

Körning - Här över kan du glömma att vänster filen är den du kör om i. Här byter du fil så fort du ser att den andra filen går lite snabbare, du gör det helst utan att blinka också och förväntar dig att alla andra ska förstå att du ska byta fil. Jag själv har därför börjat inse att ser du att bilen bredvid dig hamnar bakom en buss eller lastbil så kommer dem slänga sig in framför dig. Sen är ju filerna större än i Sverige, så vissa drar helt enkelt alla fyra eller fem filer rätt över.

Dem älskar även sin tuta och jag får fortfarande runt och får utbrott på alla som tutar. Dem tutar om du inte hinner trycka på gaspedalen tillräckligt snabbt när det blir grönt, när du inte svänger tillräckligt snabbt, när du kör för "långsamt" (alltså i rätt hastighet), om du glömmer att du kan svänga höger på rött osv osv.

Måttenheter, avstånd och grader - Inches, feet, miles, cups, pounds, gallons och fahrenheit. Detta är fortfarande ett stort frågetecken för mig, för jag har inte en aning. Kör alltså fortfarande med GPSen på svenska så jag har kilometer, har min väderapp på celsius och omvandlar alla mått på telefonen till dl då jag var så smart att ta med mig mått hemifrån.

Pengar - Sedlarna här är inga problem att förstå, det är ganska uppenbart vad dem betyder. Men du måste dock vara noga att kolla hur mycket det är då alla sedlar ser likadana ut men har olika siffror på sig. Men mynten, har inte den blekaste om vad dem betyder förutom quarters som också är ganska uppenbara. Så säger dem t ex 20,58 så ger jag dem en 20 dollar sedel och håller sedan bara fram alla mynten så får dem plocka.. haha.

Taxes - Livsfarligt när dem inte är inräknade i priset. Hemma är du van vid att går du och ser en fin klänning som kostar 199 kr så kostar den också 199 kr i kassan. Här kan du se ett par fina skor för 50 dollar och tänka att det är ju billigt, men sen när du kommer fram till kassan betalar du helt plötsligt 55-60 dollar. Väldigt vilseledande faktiskt..

Lathet - Här är det inte bara snabbmatsställen som McDonald's som har drive thru, utan du har det när du ska hämta ut recept på apoteket, starbucks, när du ska till banken m.m. Avstånd längre än 10 minuter är oftast för långt för att gå, så du tar bilen. Dem har ubereats där du kan beställa mat via en uber hem till dig och sen har dem ju även utkörning på pizzerior som vanligt. Du packar inte heller dina påsar själv i mataffärerna, flera bensinmackar har att det är någon som tankar bilen åt dig, dem stora mataffärerna har hiss eller rulltrappa och även en speciell rulltrappa där du kan sätta kundvagnen så den åker ner och upp av sig själv medan du tar den vanliga rulltrappan.

Toaletterna - Alla publika toaletter är bås där du hör minsta lilla ljud och ser in genom springorna. Vattnet i toaletterna är sådant slöseri, vissa toaletter har nästan ända upp till kanten. Och många publika toaletter spolar till och med av sig själv när du rest dig upp och flyttat dig från sensorn. Spolknappen är ingen vanlig du trycker ner eller drar upp, utan det är en spak på sidan som du trycker ner. Och kranarna hemma är oftast så att du behöver dra dem emot dig för att det ska komma vatten.

Köket - En livsfarlig sak som du måste lära dig är att de flesta köken har en avfallskvarn i diskhon, så stoppa aldrig ner handen där. Dock är den väldigt effektiv och jag älskar den. För det gör inget om det kommer mat i diskhon, du trycker bara på en knapp och det försvinner. Passar perfekt för mig som HATAR att ta matrester från diskhon, haha.

Mat - Som jag sagt innan är det fullt med halvfabrikat, det är inte heller enkelt att hitta mat utan socker. Mjölken smakar fruktansvärt mycket socker t ex. Maten överlag här över är inte världens godaste och smakar oftast ganska konstgjort på något vis, men sen finns det självklart ställen som har de lilla extra och smakar helt fantastiskt gott. Sen är portionerna enorma, så du behöver i de flesta fallen ta med dig resten av maten hem i en doggy bag.

Mataffärerna - De flesta mataffärerna är gigantiska, det är som ett vardagsnöje att bara gå runt där i några timmar och ta det lugnt. Affärer som Wholefood's och Marianos har en foodcourt inne i affären med all möjlig mat, dem har även barer där du kan köpa ett glas vin som du kan gå runt med under tiden du handlar. Eller som de flesta männen gör, dem sätter sig där och dricker tills frugan har handlat klart.

Priser - Det mesta är överlag billigare här över än i Sverige, det finns dock vissa undantag. Dock ser allt ännu billigare ut då det står i dollar, ser du alltså något för 50 dollar känns ju de jätte billigt, men det är ju faktiskt 400 kr. Så alltså inte så billigt som man tror.. Men självklart, jämför du priset på en iPhone hemma t ex och en här så är den billigare här. 

Människorna - Dem flesta är väldigt trevliga och pratar med dig helt random eller ger dig beröm för din tröja, dina skor, dina ögon osv bara sådär. Har dock märkt att är du inte sådär överdrivet trevlig är du istället bitchig, riktigt bitchig. Men överlag är dem flesta trevliga, även om det är en grej att säga "Hi, how are you?" men dem bryr sig inte riktigt om svaret. Så man svarar bara "I'm fine" eller "I'm fine, how are you?" för att vara trevlig tillbaka.

​Skolorna ​- Något som alla vet är ju att dem har speciella gula skolbussar här över, ingenting man missat direkt. Sen är även skillnaden att man har car line, där man sitter kvar i bilen har en skylt i fönstret med barnens namn så kommer lärarna med barnen till bilen. Vissa har även så när man lämnar barnen på morgonen. Säkerheten runt skolorna är väldigt hög, många skolor har staket, kameror och man måste trycka på en knapp för att komma in och när man kommer till receptionen måste man identifiera sig. 


always be kind.

Gillar

Kommentarer